
Składniki
1 kilogram
1.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2
Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z kalarepy
Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić wiele pysznych potraw, a jednocześnie wykazać się kreatywnością w kuchni. Placki z kalarepy mogą być dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Starta na małych oczkach kalarepka, połączona z mąką, jajkiem, cukrem i sodą oczyszczoną tworzy kleistą konsystencję, która idealnie nadaje się do smażenia. Delikatnie słodka z wyczuwalną ostrą nutą kalarepa oraz przyprawa „Knorr Delikat” to zgrany duet, który wypada znakomicie. Placuszki z kalarepy podawaj z kwaśną śmietaną, by doznania smakowe były jeszcze lepsze!
Dla kogo?
Uwielbiasz placki? W taki razie placki z kalarepki to przepis idealny dla Ciebie! Są łatwe w wykonaniu, a proces trwa zaledwie 30 minut. Temu zadaniu sprosta nawet amator kulinarny.
Na jaką okazję?
Kalarepa jako placki to doskonała przekąska na co dzień, ale nie tylko. To także ciekawa propozycja, która wzbogaci danie obiadowe lub sposób na apetyczny lunch w pracy. Placki z kalarepki to świetna okazja, by rozpocząć eksperymentowanie w kuchni i docenić warzywa.
Czy wiesz, że?
Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, które daje możliwość eksperymentowania w kuchni. Młoda kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Natomiast ta „starsza” lepiej wypada w daniach gorących – możesz ją piec, grillować, dusić lub gotować. Popularnym sposobem jest również faszerowanie kalarepy (np. kalarepa faszerowana mięsem mielonym). Z kolei liście kalarepki można dodawać do warzywnych i owocowych koktajli. Placki z kalarepy smażone na patelni mogą okazać się zbyt tłuste. By nie obciekały olejem, odsącz je w ręczniku papierowym.
Dla urozmaicenia:
Placki z kalarepy to jedna z wielu naszych propozycji. Masz ochotę na warzywne placki i poszukujesz inspiracji? Polecamy sprawdzić przepis na chrupiące placki z dyni i sera lub warzywne placki z cukinią.