Panna Anna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panna Anna

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

3 szklanki

0.5 litra

4 sztuki

1.5 łyżeczki

2 szklanki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: białka ubić z 0,5 szk. cukru. Na sztywno białka, pod koniec dodać cukier. Żółtka ubić z 0,5 szk. cukru. Mieszając drewnianą łyżką dodać białka do żółtek a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszać łyżką drewnianą. Powoli i dokładnie aby biszkopt nie stracił lekkości. Piec w 170 stop. C przez 30-35 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Krok 2

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć na blachę o tej wielkości co biszkopt. Piec przez 20 min w 150 stopniach a potem wyjąć wraz z papierem i suszyć beze przez godzinę w 100 stopniach. Wyjąć i ostudzić.

Krok 3

Ugotować budyń na mleku. Po ostudzeniu. Zmiksować masło z cukrem, dodawać budyń powoli. Na koniec dodać masę krówko wą , trochę zostawić do dekoracji.

Krok 4

Zrobić galaretki na 0,5 l wody, jak będzie już tężała dodać zmiksowane truskawki.

Krok 5

Warstwy ciasta: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, galaretka ,beza. Ozdobić masą krówko wą. Chłodzić przed podaniem 8 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panna Anna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rajska szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej