Tarta z fetą i pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
1352 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
1 szczypta
składniki na farsz:
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
150 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce ugniatając szybko. Z ciasta uformuj placek zawiń go w folię spożywczą wstaw do zamrażalki. ( ciasto będzie dość luźne ale po schłodzeniu da się formować). Fetę pokrój w kostkę 1cm na 1cm , cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół , szpinak przelej wrzątkiem aby zmiękła i odciśnij.

Krok 2
Jaja wybij do miski wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, możesz masę delikatnie doprawić szczyptą soli, ale pamiętaj ze feta jest dość słona.

Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, na cienki 0,5 cm grubości placek. Placek przełóż do formy na tarte wcześniej delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem.

Krok 4
Na wierzchu ciasta umieść szpinak, cebulkę poukładaj równomiernie połówki pomidorków. Na wierzchu tarty ułóż kawałki fety i oliwki. Zalej masą jajeczną. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut tak aby ciasto zrobiło się chrupkie i złociste a masa stężała i delikatnie się zapiekła.


Dobra rada:
Tartę podawaj pokrojoną w porcje na talerzu najlepiej z sałatą idealnym dodatkiem będzie rukola.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z fetą i pomidorami
Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć.
Dla kogo?
Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!
Dla urozmaicenia
Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!