PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :)

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

4 łyżeczki

250 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Około pół filiżanki wody na te 4 łyżeczki.Następnie gotujemy mleko z cukrem a potem dodajemy żelatynę.

Krok 2

W małym garnku podgrzewamy śmietankę z laską wanilii. Oczywiście laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna i dodaj je do śmietanki. Laskę także wrzucamy, aby był większy aromat.Gdy śmietanka zacznie pomalutku się gotować wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy ją do mleka. Cały czas pamiętamy o ubijaniu ale nie trzeba spieniać.

Krok 3

Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do foremek. Następnie po ostygnięciu płynu wstawiamy deser do lodówki na około 6-8 godzin. Pamiętajcie zakryjcie foremki folią, aby nasza panna cotta nie naciągnęła zapachów z lodówki. Po tym czasie wyjmujmy nasz deser na talerzyk. Najlepiej wstawiając foremkę do gorącej wody na góra 30 sekund. Ja zaserwowałam moją z zrobionym musem truskawkowym. Kilka truskawek plus cukier zblenderowałam. Taką miksturą polewamy naszą pannę cotte i gotowe. Nic tylko się zajadać!!!! SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej