Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

500 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki marynujemy w mieszance z naturalnej marynaty Knorr i papryki, po czym smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Osobno szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Dosypujemy pokrojoną w paski zieloną paprykę oraz poćwiartowane pieczarki i smażymy przez kolejne kilka minut aż warzywa zmiękną. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dolewamy białe wino, po chwili dodajemy bulion przygotowany z bulionetki Knorr i gotujemy całość przez chwilę. Na koniec dolewamy gęstą śmietanę i wsypujemy groszek.

Krok 2

Kluseczki: Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, odstawiamy na kilka minut. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto wlewamy do durszlaka i przecieramy drewnianą łyżką. Kluski gotujemy póki nie zaczną pływać po powierzchni.

Krok 3

Podajemy posypane natką pietruszki.

yobada

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowy kurczak z warzywami w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej