Sajgonki – przepis prosty: szybkie, domowe | Przepisy.pl pixel

Proste sajgonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
302 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
44 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z kurczaka pokrój w paski, posyp obficie przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Proste sajgonki  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Proste sajgonki  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i kapustę pokrój w paski.

Proste sajgonki  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso z kurczaka się usmaży i lekko przestygnie, wymieszaj je z kapustą i marchewką tak, aby powstał farsz.

Proste sajgonki  - Krok 4

Krok 5

Papier ryżowy zanurz w cieplej wodzie na 2 sekundy, połóż na talerz na około 30 sekund, aż zmięknie, następnie połóż łyżkę farszu i zwijaj sajgonki. Podawaj z sosem sweet chilli. Takie sajgonki możesz również przygotować bez kurczaka, z samych warzyw, jako danie wegetariańskie.

Proste sajgonki  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Darek

    Darek , 22.10.2022

    To zawijamy farsz w papier ryżowy i podajemy od razu na stół ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bella

    Bella , 06.03.2022

    A co z tym ryżem? Po prostu do dania? Czy dodać do farszu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste sajgonki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Proste sajgonki Proste sajgonki

Sajgonki, zwane również krokietami wiosennymi, to podstawowe danie kuchni azjatyckiej. Popularne są zwłaszcza w Chinach i w Azji Południowo-Wschodniej. Jest to przekąska, podawana zazwyczaj z sosami, np. śliwkowym lub pomarańczowym i surówkami, dzięki którym nawet proste sajgonki nabierają wyjątkowego smaku. Nie musisz sprawdzać oferty pobliskich restauracji, by skosztować tej apetycznej potrawy. Dzięki prostemu przepisowi na sajgonki, bez problemu przygotujesz je we własnej kuchni.

Dla kogo? Lubisz egzotyczne specjały, a szczególnym uczuciem darzysz dania kuchni azjatyckiej? Jesteś we właściwym miejscu! Zrobienie naszego przepisu na proste sajgonki nie wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, więc na pewno sobie poradzisz.

Na jaką okazję? Sajgonki – prosty przepis warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy pojawia się ochota na smaczną, wytrawną przekąskę. Nie przygotowuj po raz kolejny nudnych kanapek. Efektowne, a przy tym proste sajgonki będą dużo przyjemniejszym doświadczeniem i pozwolą przenieść się na chwilę do Azji. A to wszystko podczas obiadu lub kolacji!

Czy wiesz, że? Sajgonki są zazwyczaj przygotowywane ze specjalnego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. W Europie i Stanach Zjednoczonych spopularyzowane zostały jako spring rolls i przyrządzane są z papieru ryżowego. Dzięki temu prezentują się niesamowicie. Papier jest bowiem przezroczysty, dzięki czemu pięknie widać wnętrze sajgonek.

Dla urozmaicenia: Do farszu w prostym przepisie na sajgonki dodaj kurczaka oraz warzywa pokrojone na cienkie paski. Może być to marchewka albo kapusta pekińska. Sięgnij też po chińską kapustę pak choi. Przygotowując nasze szybkie sajgonki, śmiało eksperymentuj z nadzieniem, dorzucając do niego np. pędy bambusa. Sajgonki podawaj z sosem sojowym lub sweet chili.