
Składniki
500 gramów
70 mililitrów
200 mililitrów
200 gramów
8 łyżeczek
1 szczypta
1 szczypta
0.7 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę, a następnie przemiel przez maszynkę. Żelatynę rozpuść 1,2 szklanki gorące wody. Gdy przestygnie, połącz z winem i połowę przelej do szynki.
Krok 2
Pomidory obierz ze skórek i wypestkuj, posiekaj w drobną kostkę.
Krok 3
Utrzyj masło mikserem dodając stopniowo szynkę z żelatyną i kostkę pomidorową. Osobno ubij śmietanę, gdy będzie już sztywna połącz delikatnie obie masy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 4
Pozostałą galaretkę przelej do foremek, zostaw odrobinę. Przełóż do środka mus szynkowy i zalej pozostałą częścią żelatyny. Odstaw apetyczny mus do lodówki na ok. 6-12 godzin. Tuż przed podaniem wyjmij z foremek na półmisek i ozdób natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej