
Składniki
1 szczypta
8 łyżek
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
8 sztuk
3 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
0.5 szklanki
null
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.
Krok 2
Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.
Krok 3
Z białek ubij pianę.
Krok 4
Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.
Krok 5
Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.
Krok 6
Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.
Krok 7
Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej