
Składniki
2 łyżki
1 opakowanie
200 mililitrów
opcjonalnie:
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelnie rozgrzej lekko olej i wsyp Kurkumę Knorr.

Krok 2
Płaską łyżką (najlepiej drewnianą) zbieraj przyprawy z dna i poczekaj, aż całość zacznie się lekko smażyć.

Krok 3
Wlej wodę, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż pasta odpowiednio zgęstnieje.

Krok 4
Możesz dodać do bazowego przepisu również curry i paprykę Knorr oraz szczyptę soli wraz z sokiem z limonki. Taka „wzbogacona” pasta będzie doskonale doprawiać zupy, sosy i np. ryż.


Dobra rada:
Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z kurkumy
Nie tylko szybka i prosta, ale i wiele może zmienić! Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujesz jedynie trzech składników: oleju, wody i oczywiście kurkumy. Stworzysz z nich mieszankę, którą możesz dodawać do wielu dań – zup, sosów, risotto i innych. Pastę z kurkumy warto mieć w swojej lodówce!
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią azjatyckie smaki i chcieliby, aby jak najczęściej gościły na ich talerzach. Własnoręcznie przygotowaną pastę z kurkumy możesz mieć zawsze pod ręką i używać, kiedy tylko masz na to ochotę.
Na jaką okazję?
Pasta z kurkumy sprawdzi się idealnie, gdy będziesz potrzebować kropki nad i – czegoś, co podbije smak, a także wygląd przygotowanego przez Ciebie dania.
Czy wiesz, że?
Kurkuma pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a w czasach starożytnych pełniła także rolę żółtego barwnika.
Dla urozmaicenia:
Pasta jest niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale podbije również smak popularnych europejskich potraw. Warto eksperymentować – do odważnych świat należy!