
Składniki
1 sztuka
null szczypt
200 gramów
null szczypt
250 gramów
null szczypt
null szczypt
125 mililitrów
2 sztuki
250 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżeczki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
30 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj posiekane 200 g masła, żółtka, szczyptę soli, zarób pośpiesznie ciasto i odłóż je do schłodzenia.
Krok 2
Wieprzowinę, cielęcinę, polędwiczki i pierś z kurczaka pokrój. Cebule zeszklij na łyżce masła, dodaj pokrojone mięso i przesmaż. Następnie wlej 1/2 l bulionu z kostki, dodaj angielskie ziele, sól, wino i duś pod przykryciem.
Krok 3
Połowę ugotowanego mięsa pokrój w słupki a drugą połowę wraz z wątróbką, boczkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka, jajkami i koniakiem zmiel.
Krok 4
Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt, włóż do podłużnej formy. Do środka przełóż pokrojone mięso a na górę masę z mięsa mielonego. Całość przykryj bokami ciasta i zlep.
Krok 5
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, zrób dwa głębokie nacięcia, włóż w nie tutki z folii aluminiowej i zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 1 ½ godziny.
Krok 6
Do bulionu który pozostał wlej wodą aby wywaru było 500 ml, rozpuść w nim żelatynę, przypraw do smaku, wlej do otworów w upieczonym pasztecie i schłodź do stężenia w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej