Pasztet w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

200 gramów

null szczypt

250 gramów

null szczypt

null szczypt

125 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżeczki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj posiekane 200 g masła, żółtka, szczyptę soli, zarób pośpiesznie ciasto i odłóż je do schłodzenia.

Krok 2

Wieprzowinę, cielęcinę, polędwiczki i pierś z kurczaka pokrój. Cebule zeszklij na łyżce masła, dodaj pokrojone mięso i przesmaż. Następnie wlej 1/2 l bulionu z kostki, dodaj angielskie ziele, sól, wino i duś pod przykryciem.

Krok 3

Połowę ugotowanego mięsa pokrój w słupki a drugą połowę wraz z wątróbką, boczkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka, jajkami i koniakiem zmiel.

Krok 4

Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt, włóż do podłużnej formy. Do środka przełóż pokrojone mięso a na górę masę z mięsa mielonego. Całość przykryj bokami ciasta i zlep.

Krok 5

Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, zrób dwa głębokie nacięcia, włóż w nie tutki z folii aluminiowej i zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 1 ½ godziny.

Krok 6

Do bulionu który pozostał wlej wodą aby wywaru było 500 ml, rozpuść w nim żelatynę, przypraw do smaku, wlej do otworów w upieczonym pasztecie i schłodź do stężenia w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej