Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
łatwe
181 osób zapisało

Składniki
500 gramów
4 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 puszka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
solanka:
2 opakowania
100 gramów
1 łyżka
3 sztuki
5 ziaren
6 sztuk
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.

Krok 3
Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.

Krok 4
Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Krok 5
Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.