Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

solanka:

2 opakowania

100 gramów

1 łyżka

3 sztuki

5 ziaren

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 2

Krok 3

Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 3

Krok 4

Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.

Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Soczewicę po ugotowaniu dopraw łyżeczką kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • Salwador Jagielski

    Salwador Jagielski , 27.08.2016

    Przepis sie zaczyna "Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni." ale jej przygotowanie zajmie 30 min;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z jarmużem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicąPetit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

Kuchnia francuska to nie tylko owoce morza, bagietki i drobne, wykwintne przekąski. Poznaj ją od nieco mniej popularnej strony i przygotuj petit sale, czyli peklowaną wieprzowinę z soczewicą. Mięso pekluje się dwa dni, więc zacznij przygotowanie dania odpowiednio wcześnie. Marynatę przyrządź na bazie musztardy sarepskiej, a także czosnku, liści laurowych i goździków. Dzięki bogactwu przypraw, mięso nabierze wyrazistego smaku. Ważnymi składnikami petit sale są inne dodatki mięsne, które często kojarzą się z kuchnią polską: boczek oraz biała kiełbasa. Żeby wszystkie smaki się dokładnie przeniknęły, ugotuj całe danie w jednym wywarze. Przygotuj go na bazie boczku i warzyw. Najpierw ugotuj wieprzowinę, a kiedy zmięknie wyjmij ją i w bulionie sparz białą kiełbasę. Następnie ją również odłóż na bok i ugotuj soczewicę z pomidorami. Dopiero kiedy soczewica zmięknie, połącz wszystkie składniki i gotuj je razem przez chwilę. Mięso podaj na soczewicy. Serwuj z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.