Pieczeń dortmundzka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń dortmundzka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

null

null

null

1 kilogram

75 gramów

1 łyżka

4 sztuki

0.2 litra

0.5 sztuki

0.33 litra

null

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i usuń błonki. Wołowinę natrzyj dobrze przyprawą i naszpikuj goździkami, następnie przypiecz na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.

Krok 2

Polej piwem, dodaj cynamon i drobno utarty pumpernikiel, posyp wcześniej umytymi rodzynkami i obraną cebulką.

Krok 3

Mięso przykryj i na łagodnym ogniu duś około 60 minut.

Krok 4

Wołowinę i szalotkę wyjmij i przykryj.

Krok 5

Sos z mięsa połącz z rosołem Knorr do 0,5 litra objętości. Doprowadź do wrzenia.

Krok 6

Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj parę łyżek gorącego rosołu cały czas mieszając i całą mieszankę wlej do garnka. Mieszając należy zagotować.  Sos dopraw do smaku pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 7

Mięso podawaj pokrojone w plastry polane sosem i udekorowane szalotką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej