Pieczone karasie z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone karasie z czosnkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szklanka

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.

Krok 2

Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.

Krok 3

Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.

Krok 4

Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Krok 5

Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.

Krok 6

Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone karasie z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej