Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto

Autor: Agnieszka Wojtasik

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

300 gramów

1 pęczek

1 pęczek

600 gramów

800 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łosoś. Sok z całej cytryny zmieszać z 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodać posiekany koperek i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Łososia umyć, pokroić, posypać solą i pieprzem. Całość zanurzyć w marynacie i marynować minimum 30 minut lub dłużej.

Krok 2

Pesto Bazyliowe. Umytą bazylię wrzucić do blendera i zmiksować razem z 100 g parmezanu, orzechami piniowymi oraz 2 ząbkami czosnku. Dolać 1/3 szklanki oliwy z oliwek i zmiksować.

Krok 3

Gnocchi. Do miski wsypać ok. 600 g mąki. Dodać serek mascarpone oraz 200 g parmezanu, 2 jajka, sól, pieprz. Z całości ręcznie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt kleiste dodać mąkę. Gdy już będzie odchodzić od miski, podzielić na 2 części. Ciasto zrolować w wałek, delikatnie zgnieść i wycinać gnocchi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 2-3 minuty, w zależności od wielkości kluseczek.

Krok 4

Łososia wyciągnąć z marynaty, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać rozkruszoną kostką warzywną Knorr. Każdy filet polać łyżką pozostałej marynaty. Całość piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5

Gotowe kluseczki odcedzić, wymieszać z bazyliowym pesto, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii. Podawać z łososiem i plasterkiem cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś i gnocchi z bazyliowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej