Pieczony topinambur z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony topinambur z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Topinambur obierz. Następnie skrop go łyżką oliwy iposyp posiekanym rozmarynem i świeżo startym pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj dresing z oliwy trzech łyżek wody i sosu sałatkowego Knorr.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 2

Krok 3

Upieczony topinambur pokrój w plastry, pomieszaj z dresingiem i rukolą. Sałatkę podawaj posypaną z wierzchu parmezanem oraz kwiatami dzikiego słonecznika.

Pieczony topinambur z rukolą  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę można wzbogacić np. dodając do niej usmażone na czosnku krewetki.

50

Opinie o przepisie

  • Maggie Hajduk

    Maggie Hajduk , 22.06.2016

    Heh priv

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wolek

    Marta Wolek , 22.06.2016

    Ej nie pamietam...wogole. przypomnij prosze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maggie Hajduk

    Maggie Hajduk , 22.06.2016

    Marta Wolek pamietasz nasz topinambur ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Synarski Daniell

    Synarski Daniell , 22.06.2016

    Topinambur sieją myśliwi jako strawa dla dzików

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zelba

    Ewa Zelba , 30.11.2015

    Gdzie go można kupić?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zelba

    Ewa Zelba , 10.10.2015

    Gdzie można go kupić?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wera Gołowin

    Wera Gołowin , 10.10.2015

    Dodaję go do zup jarzynowych, które mają wspaniały smak i lubięgo też na surowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.10.2015

    Barbara, daj nam znać jak wyszły! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Myśliwiec

    Barbara Myśliwiec , 10.10.2015

    Właśnie zebrałam bulwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Urbaniak

    Aldona Urbaniak , 10.10.2015

    Topinambur najbardziej lubię na surowo, starty jak jabłko i dodany do sałatki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Wrzesień

    Stanisława Wrzesień , 10.10.2015

    zadnych kwiatkow nie jadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Wikarski

    Wieslaw Wikarski , 10.10.2015

    Za komuny zalecany na pasze dla świń zamiast ziemniaków.Roślina bulwiasta raz zasadzona rośnie wiecznie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Fuchs

    Lucyna Fuchs , 09.10.2015

    Kwiaty dzikiego słonecznika! Bardzo prosty i dostępny produkt. O czym to i dla kogo????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Gębicki

    Karol Gębicki , 09.10.2015

    topinamburem mysliwi karmią dziki,i inne lesne roślinożery !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Goch

    Kazimierz Goch , 09.10.2015

    Topinambur zawiera inulinę- słodzik zdatny do spożycia dla cukrzyków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Goska

    Anna Goska , 09.10.2015

    Bardzo dobry .W mojej kuchni zastepuje ziemniaka, bardzo lubie w roznego rodzaju sałatkach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gż

    Ewa Gż , 09.10.2015

    co to takiego.takiego dziwolaga nie znam .sama nazwa mnie odstrasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Stelmaszczyk

    Beata Stelmaszczyk , 09.10.2015

    A u mnie na działce rośnie jako roślina ozdobna i nie wiedziałam do dzisiaj, że mogę ją zaserwowac jako przystawkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henia Marszałek

    Henia Marszałek , 09.10.2015

    U mnie cos takiego pod blokiem rosnie az zapytam czy to ma bulwy bo liscie i kwiaty sa takie same.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krynska Kathrin

    Krynska Kathrin , 09.10.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 09.10.2015

    Topinambur to roslina inwazyjna,raz posadzona w ogrodzie rosnie wiele lat poniewaz ciezko wykopac wszystkie bulwy,najlepszy tarty na surowo pod inna postacią smierdzi ziemia i zgnilizna.Mozna zamowic na allegro.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 09.10.2015

    Janusz, to nawet jest bardzo dobre! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Frankowski

    Janusz Frankowski , 09.10.2015

    Czy to się je ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Otfinowski

    Jerzy Otfinowski , 09.10.2015

    Topinambur uprawiałem dla dzików ale nie chciały tego jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Woś

    Danuta Woś , 09.10.2015

    Tak właśnie rośnie topinambur i bulwy w ziemi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Roesler

    Jerzy Roesler , 09.10.2015

    Gdzie kupić topinambur????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Suchota

    Małgorzata Suchota , 09.10.2015

    O Matko, pierwszy raz slysze o takim warzywie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 09.10.2015

    to jest pospolity chwast

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 09.10.2015

    Z masłem czosnkowym bardzo dobrze smakuje mam go na działce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Slowinski

    Janusz Slowinski , 09.10.2015

    Topinambur jest świtny bo riośnie wysoko! Siejemy go od kilku lat na karmiskach! Nie rozumiem tylko dlaczego dziki nie chcą go tknąć

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony topinambur z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony topinambur z rukolą Pieczony topinambur z rukolą

Topinambur obierz. Następnie skrop go łyżką oliwy iposyp posiekanym rozmarynem i świeżo startym pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut.