
Składniki
280 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżeczka
50 gramów
400 gramów
2 łyżki
0.7 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i solą i zostaw na 10 minut, a następnie przelej je do mąki i dodaj resztę wody oraz oregano i posiekane oliwki.
Krok 2
Ciasto wymieszaj i zagnieć, po czym przelej do nasmarowanej formy. Odstaw na godzinę przykryte ściereczką.
Krok 3
Włóż do zimnego piekarnika, nastaw go na 220 stopni i piecz przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej