Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

700 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy 2szklanki wody, kładziemy grzyby i 1 łyżkę masła . Gotujemy powoli przez 1 godz. Gdy kapusta stanie się miękka dodajemy bulion cielęcy Knorr

Krok 2

Następnie przesmażamy , ugotowaną kapustę i grzyby. Dodajemy nieco pieprzu.

Krok 3

Ostudzoną kapustę wraz z grzybami mielimy. Jak zwykle próbujemy, czy nic jej nie brakuje. Dodajemy tartą bułkę i w ten sposób mamy gotowy farsz.

Krok 4

Teraz robimy ciasto:) Przesianą mąkę formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlewamy do niego olej i wodę po trochu zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

Krok 5

Za pomocą szklanki wykrawamy w placku okrągłe placuszki.

Krok 6

Do takiego placuszka nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi - ok. 3-4 mm. Ręką oprószoną mąką zlepiamy szczelnie pieróg. Za pomocą widelca ugniatamy końce Tak postępujemy aż do skończenia ciasta i farszu.

Krok 7

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna.Po wypłynięciu odcedzamy a następnie podsmażamy na patelni

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to jedno z popularniejszych dań, choć ich samodzielne przygotowanie może wydawać się skomplikowane. Jedną z ze szczególnie lubianych wersji tej potrawy są pierogi z kapustą i grzybami. To danie tak smaczne, że przygotowuje się je nie tylko na obiad, ale coraz częściej serwuje także jako przekąskę (także na zimno). Podawane z cebulką, smażonym boczkiem i słoniną w formie skwarków, czy też posypane ulubionymi ziołami, dobrze smakują zarówno gotowane, jak i smażone. Można je jeść same albo z rozmaitymi surówkami – np. z kiszonych ogórków i cebuli lub z marchewki z jabłkiem. Przy pierogach z kapustą i grzybami sprawdza się też ser, którym możemy je posypać. Smak kapusty i suszonych grzybów dobrze komponuje się np. ze startym oscypkiem. Chcesz stworzyć danie, które zasmakuje Twoim gościom? Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Marzysz, by podczas Wigilii poczęstować bliskich pierogami własnego wyrobu? Z naszego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.