Pierś z kurczaka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

heart
1254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

990 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2070 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

10 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 2

Krok 3

Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 3

Krok 4

Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 20 minut.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z surówkami.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Janczenia

    Barbara Janczenia , 03.01.2020

    Jedna cytryna zdecydowanie wystarczy, dzieci , mąż jak i ja zajadaliśmy się. Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Gruszczyńska

    Paulina Gruszczyńska , 01.05.2018

    Bardzo pyszne!!! 1 cytryna wystarcza. Wogule nie było za kwaśne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna , 31.01.2016

    Właśnie upiekłam i zjedliśmy z mężem po odrobinie....bo jest niejadalne. ZA KWAŚNE!!! (2 cytryny to zdecydowanie za dużo, popsuły całą potrawę).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Śliwiak

    Anita Śliwiak , 24.01.2016

    dalam pół cytryny wyszło super ryz najlepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dixon PL (Kejek2003)

    Dixon PL (Kejek2003) , 08.11.2015

    Ja dałem 1 cytryny i było zakwaśne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Skowroński

    Dawid Skowroński , 20.07.2015

    strasznie kwaśne, moim zdaniem pół cytryny spokojnie by wystarczyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pieczonaPierś z kurczaka pieczona

Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo filet z drobiu to dziś najchętniej kupowane mięso w Polsce – szybko się smaży, jest niedrogie, a jego smak lubią chyba wszyscy. Jednak tę popularną i banalną w wykonaniu, jak może się wydawać potrawę, można również łatwo zepsuć. Wystarczy, że potrzymasz ją za długo na patelni albo położysz na nierozgrzany tłuszcz, a zamiast jędrnej piersi usmażonej w środku i przyrumienionej na zewnątrz, otrzymasz suchy i twardy kawał mięsa lub blady drobiowy kotlet, który się ugotował, a nie upiekł. Jak więc zrobić perfekcyjną pierś z kurczaka? Oto nasza rada: przed pieczeniem, wrzuć ją na kilka godzin do marynaty. Z czego ją zrobić? Z przyprawy uniwersalnej Knorr oraz oliwy. Potem obsmaż chwilę pierś na patelni, a następnie w towarzyskie cebuli, cytryny i ziół wstaw do piekarnika, niech tam dojdzie. Pieczona pierś kurczaka zyskuje dzięki temu fascynujący smak i zachowa soczystość. Aromat z piekarnika z pewnością zwabi wszystkich do kuchni.