Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
300 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 puszki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz bataty, pokrój je w 1 cm grubości plastry, posiekaj cebule i czosnek, szpinak rozmroź i odciśnij z wody, również mięso z tuńczyka odciśnij z soków. Zetrzyj ser gruyer na tarce.

Krok 2
Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową, musztardą, jajami oraz przyprawą pikantną Knorr.

Krok 3
Na patelni, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebule i czosnek, dodaj orzeszki ziemne, smaż wszystko razem chwilę - po czym dodaj szpinak, jeśli uznasz to za konieczne dopraw go do smaku szczyptą soli. Szpinak odstaw na bok aby przestygł.

Krok 4
Do chłodnego już szpinaku dodaj ¼ części śmietany z jajkami i dokładnie wymieszaj, kolejną porcję śmietany połącz z tuńczykiem.

Krok 5
Żaroodporne naczynie wyłóż pergaminem, na jego dnie ułóż warstwę batatów, zalej je kolejną częścią śmietany. Na bataty ułóż warstwę tuńczyka i szpinaku, całość przykryj pozostałymi batatami i zalej pozostałą śmietaną.

Krok 6
Wierzch zapiekanki obficie oprósz wymieszanymi serami. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 45 minut. 10 minut przed końcem usuń folie aby ser lekko się zapiekł.


Dobra rada:
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory, a smak tuńczyka wzmocnić łyżką posiekanych kaparów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna zapiekanka z tuńczykiem i batatami
Czas na nieco egzotyki w kuchni. Pierwszym krokiem w tym kierunku niech będzie przepis na pikantną zapiekankę z tuńczykiem i batatami. Jeśli do tej pory tuńczyk z puszki trafiał w waszym domu jedynie do sałatki lub był przysmakiem śniadaniowym, od dziś wykorzystacie go także do przygotowania pysznej kolacji na ciepło. Ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i wyrazistym serem gruyère tworzy doskonałe połączenie!
Dla kogo?
Zapiekanka z tuńczykiem i batatami jest doskonałym przepisem dla każdego zwolennika rybnych dań. Przypadnie również do gustu miłośnikom słodkich ziemniaków.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad i kolację. Zapiekanka z tuńczykiem będzie także idealnym uzupełnieniem menu imprezowego, nie zapomnijcie więc o niej, gdy organizujecie przyjęcie dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Tuńczyk jest rybą drapieżną, która ma umiejętność bardzo szybkiego pływania. Jest popularny w kuchniach całego świata z uwagi na delikatny smak mięsa.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty rybny smak, do tuńczyka dodaj posiekane kapary.