Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
4 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz ziemniaki umyj. Ziemniaki obierz. Pokrój pomidory oraz ziemniaki w większe kawałki. Cebulę pokrój na ćwiartki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę przekrój na pół. Jaja ugotuj na twardo. Chili i czosnek posiekaj.
Krok 2
W szerokim i dużym rondlu podsmaż na oleju kurczaka. Jak będzie rumiany odstaw go na bok i zacznij smażyć cebulą oraz czosnek.
Krok 3
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Następnie dodaj pomidory, ponownie kurczaka, ziemniaki, chili, rosół Knorr i wlej 800 ml wody. Całość gotuj ok. 20 minut aż kurczak i ziemniaki zrobią się miękkie.
Krok 5
eraz dodaj fasolkę i ponownie całość duś ok. 10 minut aż fasolka zmięknie. Głębokie naczynie wyłóż plackiem tortilli i tak podawaj kurczaka z gotowanym jajkiem.

Dobra rada:
Jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie dodawaj świeżego chili. Słodkie ziemniaki możesz zastąpić dynią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantny kurczak Masala z słodkimi ziemniakami, jajkiem i tortillą
Specjalnością wielu indyjskich restauracji jest kurczak tikka masala, marynowany w przyprawach i jogurcie. W naszej recepturze stawiamy nie tylko na soczyste mięso, ale także na bogactwo warzywnych dodatków. Im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej i smaczniej – czas na pikantnego kurczaka masala z batatami, jajkiem i tortillą!
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy nie boją się wyzwań i pysznego zamieszania. Pomysł na przepis pochodzi z kulinariów indyjskich, ale dzisiaj proponujemy zestawić je z akcentami równie temperamentnej kuchni meksykańskiej. Będzie się działo!
Na jaką okazję?
Kurczak masala ze słodkimi ziemniakami i tortillą nie zasługuje, by cieszyć się nim w pojedynkę. Podajcie go podczas weekendowych lub świątecznych posiedzeń przy stole, kiedy cała rodzina jest w komplecie.
Czy wiesz, że?
W przepisie znajdziecie zieloną fasolkę. Warto próbować też innych odmian. Niezwykłe strączki nie tylko pierwszorzędnie smakują, ale mają również zdolność pobierania z powietrza azotu i przetwarzania go w naturalny nawóz dla innych roślin.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka można zamienić na mięso indyka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nieco wydłuży to czas przyrządzenia potrawy.