Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

3 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

10 sztuk

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posmaruj kromki ciabatty odrobiną oleju i smaż na grillu aż do zrumienienia. Pozostaw do ostygnięcia przed dalszym użyciem.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie. Podsmaż cebulę w dwóch łyżkach oleju na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj ocet z cukrem (najlepiej brązowego) i pozostaw na wolnym ogniu, aby kompot się zredukował. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Usmaż Little Willies na dwóch łyżkach oleju, aż będą ładnie zrumienione. Pokrój Little Willies na ukośne plasterki.

Krok 4

Rozłóż kompot cebulowy na kromkach ciabatty. Dodaj pokrojone Little Willies i połóż na wierzch jagodę lub malinę. Przymocuj patyczkiem do tapas i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little WilliesPinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli i Little Willies

Tapas – o tych hiszpańskich przekąskach słyszał chyba każdy miłośnik gotowania i fan kuchni śródziemnomorskiej. Co jednak kryje się pod nazwą pinxtos? Przepis instruuje, jak wykonać tę baskijską wersję poręcznych smakołyków. Jakie produkty powinny się w nich znaleźć? Tutaj dopuszczona jest pełna dowolność! Na początek proponujemy zapoznanie się z naszą kolorową propozycją na pinxtos z cebulą, w której nie zabraknie apetycznych kiełbasek wegetariańskich.

Dla kogo?

O spaghetti, paelli i wiejskiej sałatce prosto z Grecji wiesz już wszystko? Czas więc odkryć dania inspirowane intrygującą i bardzo smakowitą kuchnią baskijską – na pierwszy raz pinxtos z kiełbaskami wege sprawdzi się idealnie.

Na jaką okazję?

Nawet jeśli kolację jadasz w pojedynkę w domowym zaciszu, niech nie będzie ona nudna. Tego rodzaju przysmakami jak pinxtos z konfiturą z cebuli jednak żal się nie podzielić (i nie pochwalić!), więc zaproś przyjaciół i urządźcie sobie wieczór w południowym klimacie.

Czy wiesz, że?

Pinxtos i pinchos – oto dwie nazwy, pod którymi kryją się pyszne przekąski z Kraju Basków.

Dla urozmaicenia:

Podstawą pinxtos z konfiturą z czerwonej cebuli może być również świeża bagietka. Eksperymentuj ze swoimi ulubionymi rodzajami pieczywa.