Placki ziemniaczane z sosem grzybowym: sos | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z sosem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

300 gramów

6 sztuk

200 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, prawdziwki rozmroź i pokrój jeśli są zbyt duże, cebule pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. W garnku roztop masło, zeszklij cebulę i dodaj czosnek.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Następnie do garnka dodaj pokrojone: pieczarki, prawdziwki oraz podgrzybki – całość oprósz mąką, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Po chwili wlej do grzybów wino i odparuj.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 3

Krok 4

Gdy wino odparuje, wlej do garnka bulion oraz wywar z moczenia grzybów i doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dopraw otartym majerankiem, pieprzem oraz jeśli zajdzie taka potrzeba – solą.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 4

Krok 5

Ciasto na placki przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Placki smaż wielkości całej patelni.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 5

Krok 6

Na każdy z gotowych placków nałóż porcję duszonych grzybów, posyp startym serem, następnie złóż je na pół i polej powstałym podczas duszenia sosem. Na wierzch każdego placka nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i udekoruj świeżymi ziołami.

Placki po węgiersku z sosem grzybowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki po węgiersku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z sosem grzybowymPlacki po węgiersku z sosem grzybowym

Aby placki ziemniaczane były uznane za idealne i docenione przez tych, którym je zaserwujesz, powinny być porządnie przyrumienione na wewnątrz oraz mięciutkie i delikatne w środku. By jednak nie tkwić w kuchni obierając i trąc wiadro ziemniaków, możesz sięgnąć po Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr i wyśmienite placuszki wyczarować w parę chwil. Cała twoja energia i pasja kulinarna może skupić się na sosie. Niech będzie naprawdę wypasiony. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki, a nawet kurki, boczniaki i pieczarki – im więcej rodzajów grzybów dodasz do sosu, tym pyszniejsze będzie to danie. Pamiętaj, że grzyby uwielbiają towarzystwo duszonej cebuli, kremowej śmietany i bardzo dużej ilości świeżo mielonego pieprzu. By danie dosłownie rozpływało się w ustach, posyp je także tartym żółtym serem. Sukces gwarantowany.