Placek po węgiersku z pieczarkami - po cygańsku | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
1081 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1078 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.

Placki po węgiersku z pieczarkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Anna Czapkiewicz

    Anna Czapkiewicz , 29.01.2021

    wszystkie przepisy są łatwe i bardzo zrozumiałe nawet dla osoby która nie bardzo radzi sobie z gotowaniem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.04.2018

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek po góralsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgiersku z pieczarkamiPlacki po węgiersku z pieczarkami

W Polsce placki ziemniaczane jada się na mnóstwo sposób. Z cukrem i śmietaną, wszystkimi rodzajami gulaszy z mięs, a także z paprykowym leczo. Tym razem chrupkie placki ziemniaczane proponujemy podać z pieczarkami w aksamitnym sosie. Sos możesz zrobić także z innych grzybów, podgrzybków lub boczniaków, ale pieczarki są zdecydowanie najłatwiej dostępne i przystępne cenowo. I nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła. W polskich domach jednak placki jada się coraz rzadziej. Powód? Brak czasu na obieranie, tarcie ziemniaków i smażenie placków. Teraz samo zrobienie placków to akurat najłatwiejsza część przygotowywania całego dania, bo dzięki Fix Chrupiące Placki Ziemniaczane Knorr dzieje się to błyskawicznie i nawet niewprawny kucharz sobie z tym poradzi. To jak, dorzucisz coś jeszcze do tych pieczarek, czy pozwolisz im być gwoździem programu?