
Składniki
500 gramów
null
1 sztuka
2 plastry
1 pęczek
null
1 pęczek
null
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę włoska posiekaj. Szalotkę i zioła również drobno posiekaj.
Krok 2
Ugotuj obrane ziemniaki, rozgnieć i pozostaw do ostudzenia.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek. Osusz boczek.
Krok 4
Dodaj 1 łyżkę oliwy by zarumienić szalotkę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Krok 5
Wymieszaj ziemniaki z boczkiem, żółtkiem, ziołami i szalotką. Dodaj do smaku pieprzem i solą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 6
Następnie uformuj 4 placki z ziemniaczanej masy. Obtocz je w mące i smaż w oby stron na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu kiedy uzyskają kolor złocisty.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej