Placki ziemniaczane z warzywnym farszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z warzywnym farszem

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

5

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 szklanki

0.5 łyżeczki

3 szczypty

0.5 łyżeczki

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 opakowania

1 łyżeczka

4 szczypty

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zlewamy z nich sok i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy.

Krok 2

Przygotowywanie farszu rozpoczynamy od obgotowania fasoli, (którą pokroilismy w 2 cm kawałki) w lekko osolonej wodzie. Miękką ale jędrna fasolkę odsączamy z wody. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Fasolkę odsączamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy pokrojone w małe kawałki mięso. Gdy już lekko się przyrumieni wsypujemy wszystkie warzywa i smażymy razem 5 minut. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy: cukier,chili i pieprz z solą do smaku. Dusimy farsz jeszcze 10-15 minut bez przykrywania pokrywką.

Krok 3

W tym czasie smażymy placki wielkości całej patelni ( użyłam patelni 20 cm). Placek przekładamy na talerz i nakładamy na niego porcje farszu. Składamy na pół i podajemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z warzywnym farszem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej