
Składniki
300 gramów
500 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
0.5 pęczka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
70 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na placki - umyte ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie, ostudzone obierz i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 2
Wymieszaj z jajami, mąką ziemniaczaną, 2 łyżkami śmietany, pietruszką i 30 g masła, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
Przygotuj rybę - spraw węgorza, pokrój skośnie w grube plastry, ułóż na blasze do pieczenia, oliwę wymieszaj z koperkiem, posmaruj nią węgorza. Piecz w temperaturze 50—100 stopni(ma się dobrze ogrzać).
Krok 4
Śmietanę, jaka Ci została dopraw solą i połącz z sokiem z cytrynu, wstaw do lodówki.
Krok 5
Z ciasta formuj placki, usmaż je pojedynczo na maśle i oleju winogronowym ok. 3 minut z jednej strony, odwróć, wytnij z nich koła o średnicy 11 cm i smaż 2—3 minuty z drugiej strony.
Krok 6
Placki podawaj obłożone węgorzem i ozdobione śmietaną z sokiem cytrynowym.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej