Polędwiczki w cieście francuski z kapustą
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
6 plastrów
2 sztuki
5 łyżek
0.6 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki posmaruj musztardą i owiń plasterkami boczku. Smaż na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut obracając je co jakieś czas aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Przestudź.
Krok 2
Ciasto francuskie rozmroź. Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj.
Krok 3
Do tłuszczu ze smażenia mięsa dolej pozostały olej. Zeszklij na nim cebulę, dołóż kapustę i duś koło 10 minut.
Krok 4
Przypraw do smaku.
Krok 5
Kawałek ciasta odetnij do dekoracji, resztę rozwałkuj. Na cieście rozsmaruj kapustę, ułóż polędwiczki i owiń je ciastem. resztę ciasta potnij w paski i przyklej do rolady formując kratę.
Krok 6
Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej