
Składniki
7 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
250 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w 250 mililitrach wody. Gdy będą miękkie, wyjmij i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 2
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek i grzyby. Oprósz mąką, wymieszaj, podgrzewaj chwilę. Następnie wlej białe wino i gotuj do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum.

Krok 3
Gdy wino zredukuje się, wlej wodę z moczenia grzybów, śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i gałązkę rozmarynu. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Gotowy sos podawaj do gorących dań mięsnych oraz mącznych.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos grzybowy z podgrzybków
Aromat leśnych grzybów, rozmaryn, śmietana – wszystko to składa się na smakowity, uniwersalny sos, który będzie dobrym uzupełnieniem wielu dań. Sos grzybowy doda wyrazistości pieczonym mięsom, zapiekankom warzywnym, pierogom czy makaronowi. Możesz go serwować również jako dodatek do przyrządzanego na różne sposoby ciasta francuskiego, pasztecików i krokietów. Sos ma głęboki, grzybowy smak i kremową konsystencję. Jeśli akurat nie masz pod ręką podgrzybków, możesz przygotować go z innych grzybów leśnych, a także z pieczarek. Doprawiony rozmarynem i czosnkiem jest bardzo aromatyczny i delikatnie pikantny. Reguluj jego ostrość według upodobań, dodając mniej lub więcej śmietany. Jeśli używasz suszonych grzybów, pamiętaj, by namoczyć je odpowiednio wcześniej. Jeżeli wolisz gładkie sosy, możesz zmiksować całość blenderem. Sprawdź nasz przepis, który przyda Ci się nie tylko w sezonie świątecznym, ale będzie smacznym dodatkiem wielu dań przez cały rok! Ten sos pasuje niemal do wszystkiego – warto zatem włączyć go na stałe do swojego menu.