Polędwiczki z sosem botwinkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki z sosem botwinkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

0.5 sztuki

150 mililitrów

150 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przyprawą czosnkową grubo mieloną Knorr. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 min.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w garnku na łyżce oliwy, następnie dodaj botwinę i masło, chwilę podsmaż.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej bulionem oraz śmietaną i gotuj ok. 5 min.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie przesiej bezpośrednio do garnka mąkę, wyciśnij sok z połowy cytryny i dopraw przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr oraz posiekanym koperkiem. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 4

Krok 5

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i podawaj na przygotowanym sosie.

Polędwiczki z sosem botwinkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz oczywiście użyć świeżej botwiny pamiętając o tym, aby ją dokładnie umyć i drobno posiekać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki z sosem botwinkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki z sosem botwinkowymPolędwiczki z sosem botwinkowym

Umiejętnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe to delikatne, rozpływające się w ustach mięso, które podawać można w najróżniejszych wariantach. Zazwyczaj królują dodatki warzywne i grzybowe. Masz ochotę na naprawdę nietuzinkową ucztę? Do polędwiczek przygotuj sos botwinkowy! Oto składnik, który sprawdza się nie tylko w chłodnikach.

Dla kogo?

Może być to trochę zaskakujące, ale przepis ten polecamy przede wszystkim osobom, które za wieprzowiną nie przepadają. Dlaczego? Dzięki naszej recepturze nawet najbardziej uparty sceptyk przekona się, że ten rodzaj mięsa może być naprawdę wyśmienity.

Na jaką okazję?

Odrobina elegancji na co dzień przyda się w każdej jadalni. Polędwiczki z botwinkowym sosem to doskonały sposób na odświeżenie jadłospisu i wprowadzenie na stoły produktów, które nie pojawiają się w codziennym menu.

Czy wiesz, że?

Świeżą botwinkę znajdziesz na targach i w warzywniakach od maja do końca lipca.

Dla urozmaicenia:

Potrawę podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem. Poza sezonem znakomicie będą smakować pieczone ziemniaki.