Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
340 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

0.5 opakowania

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki pokrój na plastry o grubości 3 cm, a następnie rozbij młotkiem na bardzo cienkie plastry. Na każdą połówkę plastra połóż plaster oscypka i zwiń w kopertę (zawijając brzegi pod spód).

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Następnie zamarynuj mięso w przygotowanej przyprawie.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż na średnio rozgrzanej patelni po 5-6 minut z każdej strony.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 4

Krok 5

Warzywa pokrój w plastry, oprósz przyprawą Knorr, dodaj posiekany czosnek oraz oliwę.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 5

Krok 6

Warzywa smaż na patelni razem z mięsem lub na oddzielnej grillowej, aż będą smaczne i miękkie.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 6

Krok 7

Gotowe polędwiczki podawaj z grillowanymi warzywami i ryżem i sosem żurawinowym. Danie możesz udekorować sosem balsamicznym.

Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa z soczewicą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawinąMedaliony wieprzowe z oscypkiem i żurawiną

Oscypek jest dobrze znany wszystkim amatorom kultury Podhala.Jest wędzonym serem o wędzonym smaku. Zazwyczaj przygotowywany jest z mleka owczego lub krowiego pod czujnym okiem bacy. Ten przepis łączy w sobie mięso wieprzowe, charakterystyczny smak górskiego sera i grillowane warzywa. Płaty mięsa zawijane są z oscypkiem, a mięso smażone w marynacie paprykowo-rozmarynowej. W sezonie użyj cukinii, bakłażana oraz pomidorów, które natrzesz pozostałą marynatą i grillować będziesz na patelni. Medaliony podawaj z warzywami i żurawiną, która ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Zamiast niej możesz użyć borówki do mięs lub konfitury z cebuli. Do mięsa pasować będzie puszyste ziemniaczane purée. Taki mistrzowski obiad to radość, którą możesz serwować sobie na co dzień oraz częstować nią innych.