
Składniki
1 sztuka
0.25 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
15 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnuszka i zalej taką ilością wody, aby tylko je przykryła. Zostaw na całą noc.
Krok 2
Marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, a paprykę na małe kawałki. W garnku zagotuj 2 l wody i dorzuć pokrojone warzywa. Gotuj 10 minut.
Krok 3
Wodę z moczenia grzybów zachowaj. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i pora. Na patelnię nalej oliwę, włóż masło i grzyby. Smaż na średnim ogniu, aż grzyby lekko się zezłocą. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i pora i gotuj aż warzywa się zeszklą.
Krok 4
Do wody z warzywami dodaj wodę z moczenia grzybów, grzyby i warzywa z patelni oraz kostkę drobiową i soczewicę. Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej