
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Po polsku pieczeń rzymska albo mniej wytwornie - klops. Aby było ładniej, mięso można pod koniec pieczenia posypać jakimś ostrym twardym serem, np. tartym parmezanem albo Grana Padano - zrobi się fajna, rumiana skorupka.
Krok 2
Zagnieć oba rodzaje mięsa z cebulą i jajkiem. Dodaj bułkę tartą, trochę natki i bazylii, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób jeszcze raz. Oprósz blat lub deskę mąką i połóż na niej masę mięsną. Spłaszcz je dłonią, tak aby powstało koło lub owal o grubości 2 cm. Pośrodku połóż marchewkę i jajka, posyp posiekanymi ziołami (odłóż po łyżce ziół do sosu) oraz startym parmezanem. Złóż boki polpettone do środka, przykrywając nimi nadzienie. Mocno sklej brzegi, posyp mieso mąką, a potem jeszcze przeturlaj je po blacie posypanym resztą mąki. Polpettone podsmaż na oliwie - po półtorej minuty z każdej strony, bo powinno być ładnie przyrumienione. Polpettone ułóż na blasze (nie myj patelni po smażeniu), wstaw do gorącego piekarnika, piecz 30 minut. Zrób sos: do rondelka wlej oliwę, włóż czosnek, zeszklij. Dodaj koncentrat pomidorowy, 1/2 szklanki wody, liść laurowy i 1/2 łyżki cukru. Duś 3-4 minuty na małym ogniu, wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody i wlej na patelnię, na której smażył się polpettone. Zagotuj, dokładnie wymieszaj, aby zebrać „smak” z dna i boków patelni. Gotuj kilka minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. Upieczone mięso pokrój w plastry, posyp resztą natki i bazylii. Podawaj z sosem. Ja gotuję do tego makaron i mieszam go z częścią sosu. Wytworne może to nie jest, za to jakie pyszne!
Krok 3
Uwaga: polpettone można po podsmażeniu udusić w sosie pomidorowym. Będzie jeszcze smaczniejszy, niestety straci nieco na urodzie. No ale coś za coś.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej