
Składniki
1 łyżka
null
500 gramów
150 gramów
1 pęczek
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże krewetki obierz, usuń czarną żyłkę, umyj i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Krewetki wyjmij, a z wody odlej jedną szklankę. Do szklanki wywaru dodaj koncentrat i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzane masło wrzuć mąkę i zarumień, po czym dodaj wywar z koncentratem. Dopraw solą i gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Na koniec wrzuć krewetki, wymieszaj i podgrzej.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej