Penne marinara - makaron z sosem: przepis | Przepisy.pl pixel

Penne à la marinara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

500 gramów

1 pęczek

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź mieszankę owoców morza. Makaron ugotuj al dente.

Penne à la marinara  - Krok 1

Krok 4

Dodaj makaron i wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Zielone oliwki dodane w trakcie przygotowania sosu będą się idealnie komponowały z resztą dodatków.

Penne à la marinara  - Krok 4

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody i zalej nim produkty na patelni. Chwilę gotuj wszystko razem.

Penne à la marinara  - Krok 3

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i dodaj owoce morza. Wszystko razem chwilę przesmaż. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Penne à la marinara  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne à la marinara  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Penne z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne à la marinara Penne à la marinara

Penne marinara to propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, opartej o owoce morza. Aromatyczne danie przygotujecie z gotowych mieszanek, dostępnych w ofercie niemal każdego sklepu spożywczego. Czosnek, natka pietruszki oraz mieszanka przypraw sprawią, że makaron nabierze prawdziwie włoskiego charakteru, który swoim smakiem urzeka każdego, kto preferuje frutti di mare w swojej kuchni. Atutem tego przepisu jest także czas gotowania. Wystarczy poświęcić 15 minut na kuchenne aktywności, aby zaserwować to wyjątkowe danie, rodem ze słonecznej Italii.

Dla kogo?

Makaron marinara jest daniem, które zachwyci przede wszystkim miłośników owoców morza.

Na jaką okazję?

Penne marinara doskonale sprawdzi się jako szybki, smaczny obiad, serwowany podczas wyjątkowych okazji. Jest także idealną propozycją na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Owoce morza najczęściej spotykane są w kuchniach krajów basenu Morza Śródziemnego. Wśród gatunków dostępnych na rynku można spotkać między innymi skorupiaki, małże, ślimaki i głowonogi, które są doskonałym składnikiem aromatycznych dań.

Dla urozmaicenia:

Makaron marinara możecie wzbogacić zielonymi oliwkami, a do gotowej potrawy zaserwować ulubioną sałatkę.