Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej na patelni i smaż drobno pokrojoną cebulę do miękkości.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż wraz z cebulą, aż będzie złocisty.
Krok 3
Pomidory z puszki wraz z sokiem dodaj do kurczaka. Pomidory można pokroić w kawałki lub zostawić w całości.
Krok 4
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Krok 5
Dodaj limonkę do mięsa i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
Dodaj ciecierzycę i pozostaw na kilka minut, aby się nagrzała. Udekoruj kolendrą i skórką z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
Szukasz propozycji na soczystego kurczaka z dodatkiem warzywnego sosu? Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką to dobry sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego. Danie tworzą soczyste pomidory z puszki, pikantna czerwona cebula, kremowa ciecierzyca i, oczywiście, kurczak. Całość doprawia się też sokiem i startą skórką z limonki. Dzięki temu potrawa ma delikatnie kwaśny posmak. Duszone mięso z sosem warto także doprawić świeżymi ziołami – bazylią, oregano czy kolendrą. Te przyprawy można także wykorzystać do dekoracji dania. Tak przygotowaną potrawkę podaje się na ugotowanej fasolce szparagowej. Serwuje się ją zarówno na kolację, jak i obiad. Dołącz do niej ewentualnie ryż lub kaszę, doskonale będzie smakować także z grillowaną bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego upieczonego z ziołami czy serem. Jako uzupełnienie potrawki z kurczaka z soczewicą podaj też mieszankę sałat z oliwą. Masz ochotę na to smaczne połączenie? Z przepisu dowiesz się, jak je stworzyć. Zapoznaj się z nim.