Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni i smaż drobno pokrojoną cebulę do miękkości.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż wraz z cebulą, aż będzie złocisty.

Krok 3

Pomidory z puszki wraz z sokiem dodaj do kurczaka. Pomidory można pokroić w kawałki lub zostawić w całości.

Krok 4

Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.

Krok 5

Dodaj limonkę do mięsa i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 6

Dodaj ciecierzycę i pozostaw na kilka minut, aby się nagrzała. Udekoruj kolendrą i skórką z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką

Szukasz propozycji na soczystego kurczaka z dodatkiem warzywnego sosu? Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką to dobry sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego. Danie tworzą soczyste pomidory z puszki, pikantna czerwona cebula, kremowa ciecierzyca i, oczywiście, kurczak. Całość doprawia się też sokiem i startą skórką z limonki. Dzięki temu potrawa ma delikatnie kwaśny posmak. Duszone mięso z sosem warto także doprawić świeżymi ziołami – bazylią, oregano czy kolendrą. Te przyprawy można także wykorzystać do dekoracji dania. Tak przygotowaną potrawkę podaje się na ugotowanej fasolce szparagowej. Serwuje się ją zarówno na kolację, jak i obiad. Dołącz do niej ewentualnie ryż lub kaszę, doskonale będzie smakować także z grillowaną bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego upieczonego z ziołami czy serem. Jako uzupełnienie potrawki z kurczaka z soczewicą podaj też mieszankę sałat z oliwą. Masz ochotę na to smaczne połączenie? Z przepisu dowiesz się, jak je stworzyć. Zapoznaj się z nim.