
Składniki
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
5 dekagramów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
25 dekagramów
1 łyżka
5 dekagramów
3 szklanki
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki.
Krok 2
Przygotuj rondel, rozgrzej w nim łyżkę masła*, wsyp migdały i dobrze je zrumień. Dodaj ryż. Przez chwilę smaż go razem z migdałami, energicznie mieszając.
Krok 3
Dodaj marchewkę i rodzynki, zalej całość 3 szklankami ciepłego bulionu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut.
Krok 4
Umyj i oczyść wątróbkę, pokrój na większe kawałki, oprósz łyżką mąki. Pora pokrój w cienkie krążki.
Krok 5
Na patelni rozgrzej pozostałe masło* i wrzuć pokrojonego pora, duś przez 3 minuty. Przełóż pory do miski. Na tej samej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim wątróbkę na złoty kolor.
Krok 6
Gdy wątróbka będzie rumiana, ponownie wrzucić pory, dopraw całość do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, winiakiem, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej