Szynka duszona w sosie maślano - winno - musztardowym
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
6 sztuk
3 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
300 mililitrów
3 łyżki
1 kilogram
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso - najlepiej zwarty kawałek mało poprzerastany - umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 2 cm. Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
Krok 2
Na patelni rozgrzej mocno masło klarowane, 2 łyżki, partiami obsmaż mięso, przełóż do rondla. Na patelnię dodaj pozostałą łyżkę masłą, podsmaż na nim cebulę i czosnek, przełóż do mięsa.
Krok 3
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny. Dodaj także musztardę, bulionetki i wlej wino. Duś mięso pod przykryciem ok. 1,5 godziny aż będzie miękkie.
Krok 4
Gdy mięso będzie już miękkie postaraj się wyłowić ziarenka ziele i liście. Do sosu dodaj miód i pieprz ziołowy.
Krok 5
Masło zwykłe, miękkie, utrzyj z mąką na papkę i dodaj do sosu. Gotuj delikatnie mieszając aż się rozpuści i sos zgęstnieje.
Krok 6
Podawaj najlepiej z kładzionymi kluseczkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej