Risotto buraczane z pestkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto buraczane z pestkami słonecznika

Autor: Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 sztuka

300 gramów

2 łyżeczki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Cukinię pokrój na plasterki

Krok 2

Do garnka lub na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp ryż. Smaż razem przez 2 minuty, dodaj pestki słonecznika, po minucie – buraczki.

Krok 3

Wlej 450 ml ciepłej, przegotowanej wody. Posól. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolewaj stopniowo wodę (jeszcze 350-400 ml). Tyle wystarczy, żeby ryż miał odpowiednią twardość.

Krok 4

Na drugiej patelni, na reszcie oleju podsmaż cukinię

Krok 5

Risotto nałóż do talerzy, dodaj cukinię. Posyp natką i świeżo mielonym pieprzem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto buraczane z pestkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej