
Składniki
800 gramów
4 cm
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
5 łyżek
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.

Krok 4
Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.


Dobra rada:
Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Butter chicken (Garam Masala)
W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.
Dla kogo?
Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!
Na jakie okazje?
Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.
Dla urozmaicenia:
Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.