Butter chicken (Garam Masala) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Butter chicken (Garam Masala)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

4 cm

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

5 łyżek

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki, a cebulę pokrój w kosteczkę. Kłącze imbiru, czosnek oraz chili umieść w kielichu miksera. Dodaj olej, jogurt, dwie łyżki przyprawy Garam Masala Knorr oraz odrobinę soli. Całość dokładnie rozdrobnij. Wlej sok z cytryny. W marynacie umieść udka na co najmniej 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 1

Krok 2

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 12 godzin.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, dodaj do niej orzechy nerkowca. Smaż chwilę, aż zaczną się rumienić. Dodaj resztę przyprawy Garam Masala Knorr, kmin rzymski oraz kurkumę. Dodaj pomidory z puszki oraz wlej 100 ml wody. Całość gotuj ok. 8 minut, a następnie zmiksuj na jednolity sos w kielichu miksera.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 3

Krok 4

Na patelni grillowej smaż kurczaka z obu stron, tak aby były widoczne paski po grillowaniu. Mięso przełóż do sosu, dodaj marynatę jogurtową. Całość gotuj ok. 20 minut.

Butter chicken (Garam Masala) - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka podawaj z ryżem oprószonym kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Nowicki

    Mateusz Nowicki , 03.02.2019

    butter chicken powinien być żółty w kolorze, polecam mniej pomidorów. więcej kurkumy i jogurtu. nerkowce mozna zastąpić migdałami i poslodzic cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Butter chicken (Garam Masala) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Butter chicken (Garam Masala)Butter chicken (Garam Masala)

W każdej kuchni na świecie znajdzie się potrawa, która będzie jej klejnotem koronnym, klasykiem, bez którego nie można się obejść i od którego często zaczyna się swoją przygodą z egzotyczną kuchnią. W przypadku Indii jest to butter chicken, żartobliwie zwany przez Hindusów ich największym towarem eksportowym. Możesz być pewny, że żadna szanująca się indyjska restauracja nie pominie butter chicken w swoim menu. Na czym polega jego magia? To proste. Jest pyszny, a ty zaraz dowiesz się, jak go przygotować we własnym domu.

Dla kogo?

Dla osób, które chcą zacząć swoją przygodę z kuchnią indyjską. Butter chicken pokaże ci smak Indii!

Na jakie okazje?

Butter chicken jest daniem głównym, dlatego podaje się go zazwyczaj w formie obiadu lub lunchu. Jako danie jednogarnkowe łatwo spakować je do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

W języku hindi prawidłową nazwą butter chicken jest murgh makhani, jednak ze względów turystycznych spora część Hindusów używa międzynarodowego, angielskiego odpowiednika.

Dla urozmaicenia:

Butter chicken świetnie komponuje się z plackami naan.