
Składniki
5 sztuk
1.5 litra
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.
Krok 2
Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrajamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 3
Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągmy połówki wanilii i całość blendujemy.
Krok 4
Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania
Krok 5
Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
Krok 6
Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.
Krok 7
Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej