Burger buraczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger buraczany

Autor: Łukasz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

0.5 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

100 mililitrów

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Surowe buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach.

Krok 2

Ugotuj kuskus. Obierz oraz posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 3

Dodaj kuskus, posiekaną cebulę i czosnek oraz siemię i słonecznika do startych buraków. Dolej oliwę i wymieszaj.

Krok 4

Uformuj z masy burgery - spłaszczone kulki układaj na papierze do pieczenia.

Krok 5

Wstaw burgery do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 30-40 min. Późnej przewróć je na drugą stronę i piecz 10-20 min. Kontroluj kolor burgerów by ich nie spalić.

Krok 6

Najlepiej podawać w bułce z rukolą, plastrem pomidora, ogórka i sosem tatarskim

1

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 04.01.2023

    Dziękuję za fajny przepis. W mojej modyfikacji dodałam mąkę i jajko, żeby się skleiło i smażyłam na patelni

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger buraczany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej