
Składniki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 szklanki
1 sztuka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.
Krok 2
Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia.
Krok 3
Połączyć z wystudzoną pastą i pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu.
Krok 4
Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 5
Po wyrośnięciu podzielić na 9 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkować, zawijać brzegi do środka i zrolować.
Krok 6
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-50 minut.
Krok 7
Posmarować bułeczki mlekiem, jajkiem lub śmietanką.
Krok 8
Piec w 180C około 20-25 minut. Bułeczki japońskie powinny być wyraźnie zarumienione, gdyby jednak rumieniły się za szybko, można je przykryć papierem do pieczenia.
Krok 9
Natychmiast po wyciągnięciu bułeczek z pieca posmarować je masłem - dzięki temu skórka będzie mięciutka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej