Chlebki pita z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebki pita z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
587 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Dodaj pokruszony boczek i przyprawę w Mini kostkach Knorr, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.

Krok 4

Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chlebki pita z boczkiemChlebki pita z boczkiem

Ciasto drożdżowe to nie tylko doskonała baza dla drożdżówek. Nadaje się również do przyrządzenia pysznych chlebków pita. Sprawdzą się one jako przekąska, podawane na ciepło lub zimno. Do ich podstawowej wersji potrzebujesz mąki, odrobiny oleju, wody oraz drożdży. Zaczyn drożdżowy warto na chwilę odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł, a dopiero później połączyć go z mąką. Dzięki temu ciasto wyrośnie pulchne. Gotowe podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj z niego niewielkie placki. Po ich upieczeniu, możesz opiec je dodatkowo na grillu z obu stron – zyskają wtedy dodatkowy walor estetyczny. Smak chlebków pita urozmaić, np. boczkiem lub dowolnym rodzajem wędliny. Podsmaż je wcześniej na patelni, tak aby stały się chrupiące. Opcjonalnie osusz w piekarniku, a następnie pokrusz i dodaj do drożdżowej masy. Podobnie do ciasta możesz dodać także wybrane zioła, kawałki suszonego pomidora lub szczyptę papryki. Chlebki pita serwuj z pikantnym sosem pomidorowym, dipem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!