Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

340 gramów

30 gramów

30 gramów

100 mililitrów

20 mililitrów

2 sztuki

20 gramów

300 gramów

20 gramów

20 gramów

40 mililitrów

20 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.

Krok 2

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.

Krok 3

Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej