Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel mięso i namoczoną, odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszaj z pokruszonymi mini kostkami, jajkiem i przyprawami. Formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtocz je w mące.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Wkładaj pulpety do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

Krok 3

Sos borowikowy Knorr przygotuj wg przepisu na opakowaniu: wymieszaj z 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj jeszcze przez minutę.

Krok 4

Pulpety podawaj polane sosem, z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej