Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty
średnie
414 osób zapisało

Składniki
2 łyżeczki
4 sztuki
8 sztuk
0.5 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
surówka:
1.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj wcześniej obrane i umyte ziemniaki.

Krok 2
Polędwiczkę z dorsza umyj oraz drobno poszatkuj. Następnie formuj pulpety. Zalej pulpety w garnku niewielką ilością wody i dodaj Knorr naturalnie smaczne klopsiki w sosie pomidorowym. Całość ugotuj.

Krok 3
Umyj warzywa. Obierz marchew, a potem gotuj ją w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki.

Krok 4
Przygotuj surówkę: poszatkuj białą kapustę, dodaj do niej pokrojoną drobno cebulę i olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wyłóż na talerz wszystkie elementy dania.


Dobra rada:
Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy E, niacyny, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B12, jodu, wapnia, żelaza, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy D.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z dorsza z ziemniakami i surówką z białej kapusty
Dorsz to popularna biała, chuda ryba o delikatnym mięsie, którą można przygotować w wielu formach. Na zdrowy i pożywny obiad zaserwuj pulpety z dorsza. Są duszone w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Na początek świeży filet z dorsza posiekaj i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ugotuj je w sosie pomidorowym. Ten dodatek dobrze komponuje się z rybami, podkreślając ich smak. W tym czasie przygotuj fit surówkę z białej kapusty – poszatkuj ją i połącz z cebulą oraz olejem rzepakowym. Ten zdrowy tłuszcz, zwany też oliwą północy, to bogate źródło witaminy E, a także cennych kwasów omega 3. Jako dodatek do ryby i kapusty podaj gotowane ziemniaki. Nie każdy wie, że dostarczają one organizmowi magnezu, niacyny oraz witaminy B6. Żeby urozmaicić potrawę, dołącz do niej także słodką gotowaną marchewkę. Pulpety z dorsza są świetnym sposobem na prosty w przygotowaniu fit obiad – jedna porcja tej potrawy to 339 kcal. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ryba podana w takiej formie!