Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

400 gramów

100 gramów

150 gramów

2 opakowania

1 łyżka

7 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 gram

500 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę tartą, czosnek granulowany, przyprawę do mielonego, koper suszony. Wyrabiam rękoma. Formuję klopsiki. Obtaczam je w mące.

Krok 2

Cebulę przesmażam na oleju, dodaję bulion, śmietankę, Fix Knorr Mac'n Cheese i zagotowuję. Mieszam cały czas. Na końcu dodaję połowę sera żółtego.

Krok 3

Makaron surowy wykładam do naczynia do zapiekania. Punktowo wylewam passatę pomidorową. Układam klopsiki, wylewam sos serowy.

Krok 4

Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekam około 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia układam pomidorki. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztą sera. Rozpuści się na gorącej zapiekance.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety zapieczone w sosie serowym z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej