Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką
łatwe
990 osób zapisało

Składniki
na zapiekane mielone:
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
0.5 szklanki
3 sztuki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
na surówkę:
4 szklanki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso mielone połącz z 1/2 opakowania Knorr Naturalnie Smaczne, tartymi orzechami i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Uformuj małe pulpeciki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej. Usmaż pulpeciki na złoty kolor. Wyłóż na talerz.

Krok 3
Na tę samą patelnię wlej krojone pomidory, wodę, jogurt i pozostałą część opakowania Knorr Naturalnie Smaczne. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu prze 3-4 minuty. Dopraw oregano i majerankiem.

Krok 4
W międzyczasie przygotuj warzywa. Czerwoną paprykę pokrój na większe kawałki. Brokuła na małe różyczki, marchewkę pokrój w grubsze plastry, ziemniaki na ćwiartki.

Krok 5
Na dno naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu pomidorowego. Na nim ułóż pulpeciki i warzywa i polej resztą sosu. Następnie naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Krok 6
Przygotuj sałatkę. Do dużej miski wrzuć poszatkowaną kapustę i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Przypraw musztardą miodową. Polej olejem. Wymieszaj dłonią, lekko ściskając kapustę w dłoniach. Następnie odstaw na około 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj z pulpecikami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką
Zdrowy obiad zaserwowany w jednym naczyniu? Przyrządź pożywne danie pełne kolorowych warzyw i pachnących ziół, czyli pulpety zapiekane z warzywami i czerwoną surówką. Z mielonego udźca z indyka przygotuj mięsne kulki. Dodaj do nich zmielone orzechy włoskie oraz jajko, dzięki któremu pulpety będą się lepiej sklejać. Dopraw je do smaku i usmaż na złocisty kolor. Następnie przygotuj warzywa – zadbaj o to, by były zróżnicowane. Wybornie będą się ze sobą komponowały różyczki brokuła, kawałki marchewki oraz cząstki czerwonej papryki. Ziemniaki podgotuj wcześniej na półmiękko, ponieważ zapiekają się najdłużej ze wszystkich składników, więc jeśli użyjesz surowych, będą zbyt twarde. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową sosu, a następnie przełóż do niego wszystkie składniki, polewając je pozostałą częścią. Piecz pod przykryciem, dopiero kilka minut przed końcem zdejmij pokrywkę, by danie się zarumieniło. Pożywne zapiekane pulpety z warzywami podawaj z chrupiącą surówką z kapusty i rzodkiewki. Ten przepis udowadnia, że przyrządzanie apetycznych i zdrowych potraw może być proste – wypróbuj go!