Kotleciki z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kalafiora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

heart
1278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1765 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 łyżki

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.

Kotleciki z kalafiora - Krok 1

Krok 2

Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.

Kotleciki z kalafiora - Krok 2

Krok 3

Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.

Kotleciki z kalafiora - Krok 3

Krok 4

Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.

Kotleciki z kalafiora - Krok 4

Krok 5

Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Kotleciki z kalafiora - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • agnieszka samoląg

    agnieszka samoląg , 27.09.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 07.07.2018

    Szybko i zdrowo! Właśnie o to chodzi ! Żecz jasna smaczne , nawet bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Domoslawska

    Marietta Domoslawska , 04.02.2016

    bardzo dobre i będę robiła napewno częściej niż ziemniaki:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z kalafioraKotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora są smaczne i przykuwają wzrok każdego łasucha. Jeśli znudziły ci się serwowane dotychczas tradycyjne placki ziemniaczane, pora na przyjemną odmianę. Nawet gdy ktoś nie przepada za kalafiorem, powinien spróbować go w tej niecodziennej wersji. Danie przygotowuje się błyskawicznie, bez użycia dużej ilości składników. Wystarczy zagotować warzywo w esencjonalnym bulionie, po wyjęciu rozgnieść różyczki widelcem na jednolitą masę, następnie dodać jajko i aromatyczne przyprawy, uformować nieduże kotleciki i na koniec usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane danie można zaserwować posypane świeżą natką pietruszki, najlepiej razem z gotowanymi warzywami, ryżem lub kaszą. Jeść na ciepło, zaraz po zdjęciu z gorącej patelni. Kotleciki pasują jako dodatek zarówno do ryb, jak i mięs. Będą nieoczekiwanym dodatkiem na każdym stole.