
Składniki
3 kilogramy
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 kg obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij przez gazę, sok zlej do miseczki, po kilku minutach wylej, a pozostałą w misce skrobię dodaj do ziemniaków.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki utłucz i wymieszaj ze startymi na tarce, dodaj jajko, ewentualnie mąkę.
Krok 4
Cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem na oleju, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dłoń nałóż porcję ziemniaków, na to łyżkę farszu, zlep i uformuj kulę.
Krok 6
Pyzy ugotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej